Restaurantstraat.nl

Restaurantstraat uw eten en drinken blog

Hoe word brood gemaakt?

2 min gelezen

Een lekker ontbijtje of een gezellige lunch kan natuurlijk niet bestaan zonder brood. We eten met ons allen een hoop brood weg op een dag. Bruin, wit, volkoren, het maakt ons allemaal niet uit. Brood hoort nou eenmaal bij onze dagelijkse kost. Wil je weten hoe brood wordt gemaakt? Deze bakkerij Kampen legt het je graag uit!

Stap 1: Ingrediënten

De eerste stap is om de benodigde hoeveelheid bloem te pakken. Je kunt bloem kopen bij bijvoorbeeld deze groothandel bakkerijproducten. Hier zul je de keuze hebben uit bloem, meel of volkorenmeel. Het type dat je gebruikt, is afhankelijk van het type brood dat je wilt gaan maken. Vervolgens wordt de juiste hoeveelheid water en een snufje zout gepakt. Daarnaast wordt er natuurlijk ook nog een beetje boter gebruikt. Afhankelijk van het brood, kunnen er nog meer ingrediënten worden gebruikt. 

Stap 2: Mixen

De volgende stap is om de ingrediënten met elkaar te gaan mixen. Dit is eenvoudig te doen door simpelweg alles in een grote mengkom te gooien. Vervolgens gaat de kneedmachine de ingrediënten met elkaar mixen. Het resultaat is een prachtig brooddeeg.

Stap 3: Wegen

Wanneer het deeg eenmaal klaar is, wordt het deeg uit de machine gehaald. Vervolgens worden de juiste hoeveelheden deeg afgewogen. Hierdoor wordt ieder brood even groot.

Stap 4: Rijzen

De volgende stap hoef je zelf niet enorm veel aan te doen. Het deeg moet immers zelf gaan rijzen. Dit kan worden gedaan in bijvoorbeeld een speciale opbolmachine. De deegbollen worden alvast neergelegd zoals de vorm van het brood uiteindelijk moet gaan worden. 

Stap 5: Oven

Als het brood goed genoeg is gerezen, is het tijd om het brood te gaan bakken in een oven. Tijdens het bakken wordt het deeg gaar. Het brood krijgt nu de kleur die je van het brood bent gewend, het gaat lekker ruiken en het brood krijgt een knapperig randje.