Restaurantstraat.nl

Restaurantstraat uw eten en drinken blog

De Italiaanse koffiecultuur

2 min gelezen
koffiebonen italiaans

Dit artikel gaat over de Italiaanse koffiecultuur. Bij wijze van spreken is de koffie voor Italië wat de wijn is voor Frankrijk. Dat wil zeggen dat in vergelijking Frankrijk bekender is om de wijn en Italië om de koffie. Om misverstanden te voorkomen, in Italië wordt geen koffie geteeld. Als we het over Italiaanse koffie hebben, dat gaat het over het branden van koffiebonen Italiaans en de bereiding van een kopje koffie. Koffiecultuur betreft niet alleen die aspecten, maar met name ook de drinkgewoontes van de Italianen.

koffiebonen italiaans

Koffie branden

De koffiebonen worden geroosterd en eventueel gemalen. Het roosteren gebeurt in zogenoemde koffiebranderijen. Er zijn ook wel mensen die thuis koffie branden. In Italië wordt gebrand bij een temperatuur van 245 graden Celsius. Het roosteren wordt gestopt na de tweede zogenoemde crack. In Nederland is die temperatuur voor filterkoffie 200 graden Celsius en wordt gestopt na de eerste crack.

Nederlandse koffie

In Nederland kent de traditionele manier van koffiedrinken vier combinaties: met of zonder melk en met of zonder suiker. Verder kan natuurlijk de sterkte variëren. Er zijn mensen die van sterke koffie houden en mensen die het liever slapper hebben. Normaal gesproken houden we de hele dag aan dezelfde voorkeur vast. We drinken het ’s ochtends niet anders dan ’s avonds. Dat is in Italië anders.

De Italiaanse koffiegewoontes

Voor toeristen worden in Italië uitzonderingen gemaakt, maar voor de Italianen zelf gelden een aantal ongeschreven regels, zoals:

  • Je behoort geen cappuccino te bestellen na 11.00 uur. Datzelfde geldt ook voor na het eten.
  • Een espresso mag je geen espresso noemen, want dat woord verwijst naar het apparaat. Je bestelt een caffè espresso of een caffè.
  • Als je een koffie drinkt in een bar, dan doe je dat staand.
  • Je kan niet de tijd nemen met het drinken van een koffie. Die behoor je binnen twee minuten op te drinken.
  • Drink na je koffie geen water. Dat wordt als beledigend ervaren.